VO Citizen en Brussel Mobiliteit, een geslaagde combinatie voor meer duurzame mobiliteit in Brussel

VO Citizen heeft 3 opdrachten rond mobiliteitsvraagstukken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de wacht gesleept. De rode draad die in elke opdracht terugkeert is dat alle partners aan hetzelfde zeel kunnen trekken, als er maar vanuit een gedeelde maatschappelijke doelstelling wordt gewerkt.

In 2018 werkte VO Citizen tegelijkertijd aan:

Verkeersveiligheid

VO Citizen lanceerde het concept #GoedOpWeg als leidraad van de verkeersveiligheidscampagnes in Brussel. Op 20 november is een nieuwe campagne rond snelheidsbeperkingen van start gegaan. Hoewel het thema op zich niet uitzonderlijk is (de maximumsnelheid respecteren), is de actie vooral gericht op jonge automobilisten. Het campagnebeeld bestaat uit voedsel dat betrokken is bij een ongeval. De campagne zal zichtbaar zijn in OOH, op de sociale media en wordt ondersteund door verschillende activeringsacties.

Over datzelfde thema heeft VO Citizen een burgerparticipatieprogramma opgezet. In een eerste fase werd bijna 1.300 Brusselaars via een online-enquête naar hun mening gevraagd. Op basis van burgerpanels onder leiding van het VO Citizen-team in drie wijken werd er een meer diepgaande analyse gemaakt met 150 van de respondenten, volgens de principes van collectieve intelligentie. Het onlineplatform (https://bienenroute.brussels/nl-BE) is ideeën van Brusselaars blijven verzamelen. Het is duidelijk de bedoeling van het gewest om burgers niet alleen te raadplegen maar ook actief te betrekken bij het uittekenen van het toekomstige verkeersveiligheidsbeleid.

Bike for Brussels

Bike for Brussels, hét uithangbord van het fietsbeleid in Brussel, heeft VO Citizen in de arm genomen om haar activiteiten en evenementen te beheren. De bedoeling van de actie is om Brusselaars actief te gaan opzoeken aan de hand van een hele reeks acties tussen 2017 en 2019. Twee aspecten zijn daarbij belangrijk: iedereen in de stad bewust maken van het potentieel van de fiets, en overtuigde fietsers die zich nu al dag na dag in het verkeer wagen, bedanken. Het resultaat is een samenwerking tussen verschillende actoren uit de fietssector: Gracq, Provélo, Cyclo enz., en tot nu toe 8 heel succesvolle acties in 2018. Onder andere de vip-fietsenstalling op het festival Couleur Café en de recente verlichtingsactie, waarbij bijna 1.000 fietsers een zichtbaarheidskit kregen om ook in de winter veilig te fietsen, gingen niet onopgemerkt voorbij. De laatste actie van het jaar zette de 250.000e fietser op de Van Praetbrug en de 500.000e fietser in de Wetstraat in de bloemetjes. Elke actie kon rekenen op de belangstelling van heel wat burgers.

Week van de Mobiliteit

De Week van de Mobiliteit is het jaarlijkse hoogtepunt van een campagne van lange adem die VO Citizen nu al voor het 5e jaar op rij mocht organiseren. Alles draait rond het concept #Mobilmix en een manier van leven, een houding, een moderne manier om zich in de stad van A naar B te begeven.

“Shared mobility” was het hoofdthema van deze campagne 2018, die vertrok van de vaststelling dat 70% van de openbare ruimte bestemd is voor auto's (verkeer en parkeren) en dat de levenskwaliteit van de Brusselaars er alleen op vooruit kan gaan als de stad zich inzet voor schone lucht en nieuwe alternatieven voor burgers. Daarom zette VO Citizen een campagne op poten om de Brusselaars te informeren over het groeiend aantal alternatieven om zich in Brussel te verplaatsen. De bottomline was "Een eigen wagen hoeft niet meer, delen kan ook.” De hoofdactie "Carsharing Summer Experience" op initiatief van VO Citizen en het gewest was een geslaagde samenwerking tussen 5 concurrenten uit de autodeelsector, nl. Cambio, Ubeequo, Zencar, DriveNow en Zipcar. Met dank aan die bedrijven en hun zeer aantrekkelijke formules konden Brusselaars de hele zomer lang gedeelde mobiliteit uittesten.

Om een beeld te krijgen van het potentieel van de stedelijke ruimte als die wordt vrijgemaakt, is de autoloze zondag de perfecte gelegenheid. Het agentschap organiseerde tientallen activiteiten, op alle hotspots in het stadscentrum: Rogier, Naamsepoort, Waterloolaan, Louizalaan, Hallepoort, Poelaertplein, Saincteletteplein, Tour & Taxis, Sint-Gorikshallen. Eén dag lang zag Brussel er helemaal anders uit, en daar konden de Brusselaars alleen maar blij om zijn.

 

VO Citizen, het agentschap dat een brug slaat tussen de overheid en de burger

De drie voorbeelden illustreren dat VO Citizen in staat is om een thema in al zijn aspecten aan te pakken, content zowel te creëren als te beheren en de inhoud van een campagne ook concreet te vertalen op het terrein. VO Citizen is een agentschap dat in staat is om burgers te bereiken en alle actieve spelers kan verzamelen om samen te werken, de mensen en middelen te bundelen om hetzelfde doel te bereiken, voor een grotere relevantie en impact.

Manon Glauden

Communication Coordinateur, VO Citizen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VO Citizen

VO Citizen is een burgercommunicatiebureau dat zijn expertise aanbiedt aan openbare instellingen, maar ook aan ngo's en privébedrijven, in de overtuiging dat het aanspreken van mensen als burgers in plaats van consumenten helpt om de krachtigste boodschappen over te brengen.

Concreet werken we samen met de klant aan zijn communicatiestrategie en merkimago. We leveren acties op basis van sterke creatieve concepten die op verschillende manieren toegepast kunnen worden en via alle kanalen verspreid kunnen worden.

Neem contact op met

140A, Stallestraat 1180 Ukkle België

+32(0)2 340 04 87

info@vo-citizen.be

www.vo-citizen.be