Meer dan 4.000 bezoekers genoten van de allereerste Maker Faire in Brussel!

Made by Citizen

Het creatieve aspect van 'Do It Yourself', ambachten 2.0, recyclage en hergebruik lokte meer dan 4.000 bezoekers naar de allereerste Maker Faire in Brussel. Twee dagen lang konden de bezoekers er kuieren langs de honderden stands of deelnemen aan tal van workshops. Hét feest van de creativiteit en innovatie, in een regie van VO Citizen.

Het evenement Maker Faire wordt al georganiseerd in 200 steden en 40 landen. Reden genoeg dus om ook in Brussel neer te strijken, op initiatief van de vzw Brussels Creative en communicatiebureau VO Citizen en met de steun van tal van publieke en privépartners. Dankzij die samenwerking tussen enkele sterke spelers uit het Brusselse landschap kon het feest van de 'DIY' voor de allereerste keer worden georganiseerd op 6 en 7 december 2019 op de site van SeeU in Brussel (de vroegere kazernes van Elsene). Tekenden present: een honderdtal exposanten actief in ambachten 2.0, universitair onderzoek, fablabs, uitvindingen, doe-het-zelven, repair of re-use en de circulaire economie. Zij kregen er de kans om hun passie voor creativiteit en innovatie te delen met de rest van de samenleving. En niet alleen de exposanten, maar ook de bezoekers waren talrijk aanwezig!

Meer dan 4.000 bezoekers – onder wie een duizendtal kinderen uit het lager en secundair onderwijs – schuimden de verschillende stands af en namen verwonderd én geconcentreerd deel aan de talrijke workshops. Met een VR-bril op de neus, achter een naaimachine om vlinderdasjes te maken of in een workshop tekenen, pottenbakken, elektriciteit of robotica, iedereen kon even proeven van wat het precies betekent om een 'Maker' te zijn. Dat alles met de filosofie van duurzaamheid, DIY in al zijn vormen en kennisoverdracht in het achterhoofd. Én in samenwerking met anderen natuurlijk.

Een 'warme' community

Die geest van samenwerking heeft in elk geval sterk geholpen bij de organisatie van de eerste editie van de Maker Faire in Brussel. Het initiatief kwam van het creatieve en culturele platform Brussels Creative. Coördinator Alain Heureux is – zoals zijn naam al doet vermoeden – een zeer gelukkig man: "Deze eerste poging groeide uit tot een sensationeel succes, ver boven mijn verwachtingen", vertelt hij blij. "2019 was het ideale moment. Ik voelde dat het Brussels Gewest er klaar voor was en dat de community van Makers hier enthousiast over was. Bovendien hadden we een toplocatie voor dit evenement ... Kortom, een stevige basis én een ecosysteem dat helemaal klaar was om het startschot te geven. Ik heb wel één absolute voorwaarde gesteld: we hadden een sterke partner nodig om het operationele luik op zich te nemen en er een hoogstaand evenement van te maken. En dat kon in mijn ogen alleen VO Citizen zijn."

Maker Faire Brussels is voor het Citizen-communicatiebureau van de groep VO het allereerste evenement dat voor 100% door de eigen teams werd gecreëerd en gestuurd. "We hebben geen seconde getwijfeld om ons in te zetten voor deze Maker Faire, een evenement dat zeer goed past bij ons DNA", vertelt Project Team Leader Philippe De Wulf. "De huidige tijdsgeest is doordrenkt van duurzaamheid, recupereren, recycleren en minder verspilling van materialen die normaal gezien in de vuilnisbak zouden belanden. Dit event is dan ook een mooi uithangbord om aan het grote publiek te tonen wat er zoal bestaat en leeft bij ons als fablabs, ambachtslieden, onderzoekers, uitvinders of gewoon DIY-liefhebbers. Via die weg kunnen we ook de allerjongsten meenemen in het 'Maker'-verhaal. Maar liefst duizend leerlingen kwamen langs. Hun reacties waren fantastisch telkens ze een nieuwe stand ontdekten en er uitleg kregen van de exposanten."

"Let’s make Industry small again!"

Voor VO Citizen was de Maker Faire een succes. De waarden van dit DIY-feest sluiten dan ook perfect aan bij die van het bureau dat gespecialiseerd is in communicatie aan burgers. "We komen in contact met waarden die we elke dag opnieuw zelf uitdragen en met de bewustmaking van de bevolking voor een nieuw en verantwoord burgerschap", verklaart Laurence Leloup, Project Leader bij VO Citizen. "Maker Faire is een hefboom om mensen zin te geven om voor die weg te kiezen. Bovendien ligt in Brussel een enorm potentieel."

Alle stands geven hetzelfde gevoel. Het gevoel om iets nuttigs te doen om een mentaliteitsverandering op gang te brengen en de bezoekers te inspireren. "Wij hebben geen commercieel doel", vertelt een lid van de IncubHacker uit Namen. "We willen vooral onze passie, realisaties en projecten tonen. En delen." In een andere hal ontmoeten we Gilles Pinault, de spilfiguur achter Microfactory: "Het is heel waardevol om uit de eenzaamheid van je labo of atelier te komen en kennis te maken met het publiek en je collega's. Het platform Maker Faire is hét concrete bewijs dat er een community bestaat die bruist van de ideeën. Het is bovendien een uitstekende manier om mensen te laten weten dat het de hoogste tijd is om onze samenleving te veranderen. Ik gebruik hiervoor graag de woorden: let's make industry small again!"

Toegevoegde waarde voor de burgers

Na deze eerste editie van Maker Faire Brussels kijken Alain Heureux en Michel Culot (respectievelijk aan het hoofd van Brussels Creative en VO) al vooruit naar de editie van 2020. Ze hopen dat het evenement nog verder kan groeien dankzij nieuwe publieke en private steun. "We hebben laten zien dat er bij ons een echte 'Maker'-beweging is, die zich maar al te graag verder wil ontwikkelen ten dienste van onze prachtige blauwe planeet. Die planeet kan alleen maar overleven als we onze dagelijkse gewoonten veranderen, ook op het vlak van goederen en gebruiksvoorwerpen. Recycleren, herstellen, anders consumeren en kopen of verstandig produceren ... Je kunt het allemaal leren", benadrukt Alain Heureux. "Die nieuwe en evoluerende cultuur moeten we onze jongeren zeker bijbrengen. Dit jaar lag onze focus op de lagere school. Volgend jaar zullen we ook iets extra's doen voor de jongeren uit het middelbaar."

Afspraak dus voor de editie van 2020, wellicht bij het begin van de herfst, voor nog meer creativiteit en innovatie mét een toegevoegde waarde voor alle burgers.

Manon Glauden

Communication Coordinator, VO Event

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VO Citizen

VO Citizen is een burgercommunicatiebureau dat zijn expertise aanbiedt aan openbare instellingen, maar ook aan ngo's en privébedrijven, in de overtuiging dat het aanspreken van mensen als burgers in plaats van consumenten helpt om de krachtigste boodschappen over te brengen.

Concreet werken we samen met de klant aan zijn communicatiestrategie en merkimago. We leveren acties op basis van sterke creatieve concepten die op verschillende manieren toegepast kunnen worden en via alle kanalen verspreid kunnen worden.

Neem contact op met

140A, Stallestraat 1180 Ukkle België

+32(0)2 340 04 87

info@vo-citizen.be

www.vo-citizen.be